Hainele sh raman fidele bumbacului organic

Haine din bumbac

In lumea modei, brandurile se confrunta cu o dilema legata de calitate si pret atunci cand vine vorba de bumbacul organic. Tuturor ne-ar placea sa stim ca perechea noastra preferata de blugi a fost facuta din bumbac organic, crescut fara pesticide, ingrasaminte sintetice si substante chimice toxice, insa nu in toate magazinele se si gasesc astfel de articole vestimentare.

Ce este bumbacul organic?

Termenul de „organic” se refera la plante care sunt produse din seminte si sunt cultivate si prelucrate fara utilizarea de substante chimice toxice sau ingrasaminte sintetice. Dar cultivarea plantelor modificate genetic in mono-culturile vaste si cresterea lor cu ingrasaminte sintetice si agrochimice toxice a devenit doar metoda „conventionala” de maturizare a culturilor in secolul trecut. Astazi, aproximativ 85% din totalul bumbacului produs astazi este considerat conventional, iar doar 0,51% din bumbacul produs in intreaga lume este certificat organic.

Doar 0,51% din bumbacul produs in intreaga lume este certificat organic. De aceea, articolele vestimentare din bumbac organic ajung in magazinele second hand, unde sunt cautate de un public pretentios.

De ce este atat de rar bumbacul organic?

In timp ce orice agricultor poate alege sa cultive bumbac organic sau sa utilizeze bumbac organic pentru a crea articole vestimentare, etichetarea acestor produse prezinta primul strat de complicatii. Nimeni nu poate pretinde in mod legal ca un produs este organic fara o certificare din partea unei organizatii terte acreditate. De fapt, exista o serie de certificari ecologice, fiecare avand criterii putin diferite.

Certificarile contribuie la increderea consumatorilor ca acestia cumpara cu adevarat un produs mai bun, dar respectarea standardelor stricte ale acestor certificari poate fi foarte dificila pentru furnizori. De exemplu, un camp de bumbac trebuie sa fie fara chimicale timp de cel putin trei ani inainte ca bumbacul sa poata fi certificat. Multe dintre caracteristicile pe care le doresc consumatorii la hainele pe care le achizitioneaza nu au alternative organice. Prin urmare, majoritatea marcilor prioritizeaza aceste calitati asupra aprovizionarii cu bumbac organic. Si chiar si marcile care doresc sa utilizeze bumbacul organic considera ca este dificil – daca nu chiar imposibil – sa gaseasca calitatile de care au nevoie fara a compromite fie integritatea produsului, fie integritatea certificarii ecologice a materialului. Poate fi extrem de provocator pentru branduri sa isi mute viziunea de la bumbacul conventional la cel organic.

Deoarece numeroase marci de top sunt deja implicate in proiecte care mizeaza pe tesaturi bio, printre care Adidas, H & M, Gap, Hugo Boss, IKEA, Inditex (care detine Zara), Levi, Nike si multe altele, produsele lor ajung sa fie lansate la preturi accesibile. Si in magazinele second hand puteti gasi numeroase articole din bumbac certificat, care sunt indicate in cazul in care aveti probleme cu pielea sau dezvoltati iritatii frecvente. Chimicalele si finisajele chimice va pot irita pielea, deci atunci cand este vorba despre lenjeria de corp si camasile pe care le purtati direct pe pe corp. Zilnic, alegerea bumbacului organic este mai buna pentru sanatatea dumneavoastra dermatologica, precum si pentru sanatatea planetei.

Cumparaturile on-line din magazinele second hand faciliteaza cautarea unor „elemente statement din bumbac organic, putand alege intre tricouri, hanorace, blugi si multe altele. Pielea sensibila se va simti confortabil in piese vestimentare de inalta calitate, tesaturile bio fiind alegerea inedita mai ales in cazul copiilor. De altfel, multe branduri au inceput sa realizeze imbracaminte pentru bebelusi din bumbac 100% organic, astfel ca nu contin substante daunatoare chimice sau alte substante nocive comune in multe procese de fabricare a tesaturilor.

daigoro